Jsou zdravé, jsou chutné, jsou voňavé a hlavně – jsou léčivé. Ano, řeč je o bylinkách, kterých jsou plné zahrádky. Přinášíme vám šest tipů, jak tyhle silné antioxidanty využít.
Stále okolo sebe slyšíme rady jako –nejezte tuky, vyhněte se cukrům, žádné chemicky zpracované potraviny a spoustu dalších zdravých doporučení. Proč se ale radši nezaměřit na to, co do své stravy přidat než to, co z ní eliminovat? Byliny jsou ty nejvíce prospěšné potraviny, které si můžete vypěstovat i sami doma. Úžasně posilují vaše tělo, jsou prospěšné trávení, a dokonce můžou podpořit pozitivní myšlení.
Chcete si jídlo přisolit? Sáhněte raději po bylinkách – ty dodají vašemu jídlu úplně jiný šmrnc. Jsou plné antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, jež poškozují buňky a způsobují rakovinu, a dokonce i srdeční onemocnění. Mezi nejzdravější bylinky se řadí oregano, rozmarýn, tymián, petržel a bazalka.
Držte se těchto šesti hlavních rad a bylinky vám dají všechno, co mohou:
- Kupujte bylinky nejdříve den dopředu, než je budete připravovat a konzumovat.
- Pokud je budete ukládat do chladničky, nikdy je nezavírejte do sáčku. Nechte sáček otevřený, aby mohly bylinky dýchat.
- Jejich umývání nechte těsně před krájením a používáním.
- Pokud recept, který připravujete vyžaduje sušené byliny, použijte čerstvým třikrát kolik, kolik je psáno. Například jednu lžičku sušené petrželky nahraďte třemi lžičkami čerstvé petrželky. A samozřejmě i naopak.
- Pokud budete do receptu přidávat listové bylinky, počkejte až na samotnou konečnou fázi vaření. Mezi listové bylinky patří bazalka, petržel, oregano či kopt. Jak čerstvé či mleté -přidávejte je vždy až na konci vaření.
- V případě přidávání tvrdých bylin, jako jsou tymián, bobkový list, anýz, kmín či fenykl, platí opačný postup – a to právě přidávat na samotném začátku vaření, aby stihly ze sebe „pustit“ co nejvíce.