Lněná semínka jsou semena lnu setého (Linum usitatissimum) a mají mnoho pozitivních vlastností a využití. Zde je několik faktů o lněných semínkách:
- Nutriční hodnota: Lněná semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny, omega-3 mastných kyselin a lignanů, které jsou rostlinnými fytochemikáliemi s potenciálními zdravotními výhodami.
- Zdravé tuky: Obsahují zdravé tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a mozku. Přítomnost těchto tuků také pomáhá zlepšit absorpci rozpustných vitaminů.
- Vysoký obsah vlákniny: Lněná semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů vlákniny, která přispívá ke zdravému trávení, regulaci hladiny cukru v krvi a pocitu sytosti.
- Antioxidační vlastnosti: Lignany obsažené v lněných semínkách mají silné antioxidační účinky, které pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem a snižují záněty v těle.
- Možnosti použití: Lněná semínka mohou být konzumována celá, rozemletá na mouku nebo zpracována do lněného oleje. Jsou vynikajícím přísadou do cereálií, smoothies, jogurtů, pečiva nebo jako ingredience do některých pokrmů.
- Chladivý efekt: Lněná semínka mají schopnost absorbovat vodu a vytvářet gelovou konzistenci. To jim dává chladivý efekt, který je prospěšný při zmírnění zánětů a podráždění v těle.
- Bezlepková volba: Lněná semínka jsou přirozeně bezlepková a proto jsou vhodnou alternativou pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek.
3 známé recepty, kde se používají lněné semínka
Lněné semínkové smoothie, ingredience:
- 1 banán
- 1 hrst čerstvého špenátu
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 šálek mléka (rostlinného nebo kravského)
- 1 lžička medu (volitelně)
Lněné semínkové smoothie, postup:
- V mixéru smíchejte banán, špenát, lněná semínka a mléko a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přidejte med, pokud chcete přidat sladkost, a znovu promíchejte.
- Podávejte vychlazené a vychutnejte si zdravý a osvěžující smoothie.
Lněný chléb, ingredience:
- 2 šálky celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 šálku lněných semínek
- 1/4 šálku ovesných vloček
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek mléka (rostlinného nebo kravského)
- 2 lžíce oleje (např. olivového)
Lněný chléb, postup:
- V míse smíchejte mouku, lněná semínka, ovesné vločky, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte med, mléko a olej a promíchejte, dokud nedostanete husté těsto.
- Těsto nalijte do vyložené formy na chléb a pečte při 180°C asi 40-45 minut, nebo dokud není chléb zlatavý a pevný.
- Nechte chléb vychladnout a podávejte s máslem nebo dalšími oblíbenými přísadami.
Lněný proteinový nápoj, ingredience:
- 1 šálek mléka (rostlinného nebo kravského)
- 1 sáček vanilkového proteinového prášku
- 2 lžíce lněných semínek
- 1 banán
- 1 lžíce arašídového másla (nebo jiného oříškového másla)
- led
Lněný proteinový nápoj, postup:
- V mixéru smíchejte mléko, proteinový prášek, lněná semínka, banán a arašídové máslo.
- Přidejte led a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Nalijte do sklenice nebo šejkru a podávejte jako výživný a sytící proteinový nápoj.