Magazín

Obědy v práci ve vlastní režii

Written by Jan Neckář

Oběd do práce, věčné téma všech zaměstnaných lidí. Možná vás překvapí, že minimálně třetina lidí, kteří pracují v kanceláři, nechodí na obědy. Nejčastěji pak nahrazují kvalitní jídlo „rychlovkami“ z lahůdek nebo bufetu. Jak jíst zdravě a přitom se nezbláznit z vaření?

Pokud nemáte v práci kantýnu, pravděpodobně chodíte s kolegy na oběd do některé z blízkých restaurací. Jenomže to celkem leze do peněz a navíc není jídlo vždy tak úplně zdravé. Někteří lidé si zajdou pro chlebíček, majonézový salát nebo dortík do lahůdek, ale to se také nedá jíst pořád.

Možná proto se v posledních letech rozmohl trend obědových krabiček. Ráno můžete v MHD vidět mnoho lidí, kteří si svůj oběd nesou v úhledných taštičkách. Chce to trochu cviku a plánování, ale výsledek rozhodně stojí za to. Rychlý zdravý oběd dokážete připravit sami doma během pár desítek minut.

Nejlepší je domácí oběd

Domácí vaření obědů je asi tou nejlepší variantou, protože si vždycky pochutnáte a navíc přesně víte, co váš oběd obsahuje.

Nestíháte vařit každý den? O víkendu si uvařte o pár porcí navíc a zamrazte si je. Jen pozor na to, co chcete zamrazit, například brambory nebo rýže na to nejsou úplně vhodné. Přílohy obecně si raději každý den uvařte čerstvé. A klidně experimentujte, míchejte je mezi sebou. Vyzkoušejte kuskus, pohanku, rýži na více způsobů, quinou apod.

Abyste neměli pocit, že pořád jíte to samé, obměňujte své recepty o sezónní potraviny. Snažte se také vařit z co nejčerstvějších surovin, aby bylo jídlo chutné i druhý den.

Někdy stačí jen polévka. Hustá svačinová polévka s pečivem vás parádně zasytí. A nemusí to být jen klasika v podobě gulášovky nebo dršťovky, vyzkoušejte italské minestrone nebo některou z krémových polévek.

Kvalitně najíst se však můžete i v případě, že nemáte čas na vaření nebo se vám do něj prostě nechce. V létě navíc na teplé jídlo ani nebývá chuť. Připravte si tedy raději salát, bagetu nebo obložený chléb. Když se rozhodnete pro obloženou bagetu, volte raději celozrnné pečivo, které vydrží déle čerstvé a dodá vám více energie.

Do salátů používejte zeleninu a ovoce a také nahraďte majonézu jogurtem. Pokrmy budou lehčí a lépe stravitelné.

Obědové krabičky

Kromě toho, co si připravíte, je také důležité, v jakém stavu to do práce donesete. Vybírejte dózy a krabičky, které mají dobře uzavíratelná víka, která těsní. Plastové krabičky jsou někdy příliš neskladné a stejně dobře jako ony vám poslouží i zavařovací sklenice se šroubovacím víkem. Ta je ideální především pro omáčky a polévky.

Když není čas ani na studenou variantu oběda, pak musí na řadu přijít jiné řešení. Navíc není všude možné si s sebou do práce jídlo vzít. V takových případech můžete využít služeb cateringových firem, které vám oběd připraví a dovezou do práce. Vy si pravidelně vyberete z jídelního lístku a pak jen počkáte na donášku. Výhodou je čerstvé jídlo, na kterém si pochutnáte a navíc bez práce.

About the author

Jan Neckář