Hlíva ústřičná je jednou z velmi oblíbených hub nejenom v kuchyni, ale i co se týká pěstování a zdravotnictví. Obsahuje mnoho potřebných vitamínů, minerálů a stopových prvků – zejména vitamíny B, vitamíny C, D, K, železo, draslík, měď, selen.
Obsah
Pomáhá v boji proti rakovině
Silnou protinádorovou aktivitu prokázaly polysacharidy v hlívě ústřičné, a to zvláště antioxidant polysacharid pleuran, který pomáhá proti rakovině tlustého střeva. Dále má schopnost snížit poškození DNA pomocí několika mechanismů.
Má antivirové účinky
Hlíva ústřičná obsahuje ubiquitin, což je antivirový proteinový izolát, díky němuž má tato houba přímé i nepřímé antivirové účinky, zvyšující imunitu. Houba má také potenciál inhibovat replikaci buněk virů, a to dokonce i vir HIV.
Zlepšuje imunitu
Jeden z nejvýznamnějších příznivých účinků na zdraví člověka při konzumaci této houby je, schopnosti zlepšení imunitního systému a zlepšení jeho regulace. Takže ti, kteří chtějí posílit svůj imunitní systém například v boji proti rakovině nebo infekčním chorobám, nebo kteří trpí autoimunitními poruchami nebo alergiemi, mohou využít účinky hlívy ústřičné.
Pomáhá bojovat s cukrovkou
Vysoká hladina cukru v krvi je charakteristickým znakem cukrovky typu I a typu II. Tato houba je výjimečná í díky svému vysokému obsahu vlákniny a příznivému obsahu bílkovin, které spolu s nízkým obsahem tuku pomáhají přirozeně bojovat proti cukrovce. Guanid, sloučenina obsažená v houbách, má silný antihyperglykemický účinek, díky němuž se přirozeně snižuje hladinu cukru v krvi.
Protizánětlivé účinky
Zdá se, že hlívy ústřičné mají protizánětlivý účinek v těle prostřednictvím regulačních protizánětlivých cest, které se podílejí jak na chronickém, tak na akutním (alergii, poškození tkáně) typu zánětlivých stavů.
Snižuje krevní tlak
Bylo zjištěno, že hlívy ústřičné mají relaxační účinek na hladký sval arteriálních stěn, a tím účinně snižují krevní tlak.
Je dobré tuto houbu zařadit do svého jídelníčku. Pokud si nevíte rady s její úpravou, na internetu se nachází spousta receptů. Můžete ji například využít jako náhražku hovězích drštěk v dršťkové polévce. Dobrou chuť!