Magazín

Zdravé stravování – klíč ke zdraví

O tom, že bychom se měli zdravě stravovat a celkově žít zdravým životním stylem slyšíme ze všech stran. Až se z toho pomalu stává klišé. Tento důležitý apel by však rozhodně neměl zapadnout do kategorie zlehčování a sarkasmu. Přemýšlet nad tím co konzumuje se totiž vyplatí hned několikrát.

Zdravá strava se jednoznačně pozitivně projeví na vašem zdraví, což má také za následek možnost dožití se vyššího věku. Díky pestré a vyvážené stravě budete také plni energie a budete tak mít dostatečné množství sil na vaše aktivity. Zapomínat bychom neměli také na stránku estetickou. Zdravé jídlo vám zaručí krásnější postavu.

Ideální jídelníček

Strava sestává z bílkovin, sacharidů a tuků. Ideálně v poměru 12-15% bílkovin, 55-60% sacharidů a 25-30% tuků. Všechny tyto živiny byste měli konzumovat v kvalitních potravinách.
Bílkoviny můžete přijímat nejen z masa a ryb, ale také z mléka, vajec, ořechů a luštěnin. Bílkoviny živočišného původu jsou lépe stravitelné než ty rostlinného, na druhou stranu obsahují mnohem více skrytých tuků a cholesterolu.
Luštěniny přináší širokou škálu možností. Vybrat si můžete různé druhy fazolí, čočky či hrachu. Vařit je můžete v syrovém stavu, ale velmi pohodlnou variantou jsou také instantní kaše a polévky. V lékárnách a zdravých výživách jsou k dostání speciální proteinové kaše.
Pokud máte alergii na laktózu, jako alternativu ke kravskému mléku můžete zvolit instantní sójový či pohankový nápoj. Velmi oblíbená značka je Zajíc.

Pozor na tuky a sacharidy

Zatímco v případě bílkovin nemůže člověk udělat zásadní chybu, v případě tuků a sacharidů je situace jiná. Mnoho lidí přijímá nekvalitní tuky a sacharidy v bílém pečivu, sladkostech, uzeninách a jiných nezdravých potravinách.
Tzv. dobré tuky představují ty mononenasycené a polynenasycené. Nachází se v olivovém a řepkovém oleji, avokádu, mandlích, kešu, případně v rybách a dalších potravinách. Jejich hlavní úlohou je udržovat normální hladinu cholesterolu. Naopak nasyceným tukům byste se měli vyhýbat, protože ty mají svůj podíl na vzniku kardiovaskulárních chorob. Denně bychom měli sníst z celkového objemu tuků max. 1/3 nasycených tuků. Najdeme je v másle, sádle, tučném mase, polevách, bílém pečivu atd.

Sacharidy se také dělí na více druhů. Mezi tzv. jednoduché sacharidy patří mono a oligosacharidy. Naopak polysacharidy jsou složené (komplexní).
Cukr je nejběžnější jednoduchý sacharid. Tyto sacharidy se nachází např. ve sladkostech, bílém pečivu, slazených nápojích atd. Jejich konzumace má za následek zvyšování hmotnosti, přeměňují se totiž na tuk. Za následek mají také pocit únavy. Ovoce obsahuje jednoduché sacharidy, proto jako rychlý zdroj energie volte raději ovoce než sladkosti. Ovoce navíc obsahuje řadu vitamínů a minerálů.
Složené sacharidy byste neměli zapomínat denně zařazovat do svého jídelníčku. Mají totiž vysoký podíl vlákniny a živin. Umějí také mnohem lépe zajistit, a to za použití mnohem méně kalorií. Nachází se v celozrnném pečivu a semenech, zelenině, bramborech, rýži, luštěninách atd.
Díky složeným sacharidům si můžete zdravě zamlsat. Konzumovat je můžete i v podobě kaší z obilovin, ovesných nápojů a různých grahamových sušenek.

Existuje mnoho zdravých a zároveň chutných potravin. Opusťte zajeté koleje a sáhněte po nevšedních potravinách jako je chia semínko, quinoa nebo psyllium. Vaše strava může být nečekaně pestrá. Díky tomu budete nejen zdraví, budete se také cítit skvěle a to nejen, když se podíváte do zrcadla.

About the author

Makawiel

Leave a Comment